Show Don't Tell

Tip 1 voor copywriters

De eerste gouden regel voor copywriters: Show, Don’t Tell (SDT). Kauw niet voor maar laat lezers zelf hun conclusie trekken.

 

Je wilt bijvoorbeeld dat lezers zelf inzien dat iets mooi, lekker of voordelig is. Dat is overtuigender dan ze dit letterlijk te vertellen. Dus geen ‘voordelige tuinset’, maar een ‘van 120 euro’. Een ‘matglanzende rotan fauteuil’ in plaats van een ‘mooie tuinstoel’. Met ‘diepe, pluche kussens’ in plaats van ‘één die lekker zit’.

 

Stuur in de juiste richting

Het is aan jou als copywriter om lezers de goede kant op te sturen (Show). Niet om ze iets voor te kauwen (Don’t Tell). En dat kan door altijd de SDT-regel in je achterhoofd te houden, of je content na afloop nog even kritisch door te lezen.

 

Niet betuttelend

Bijkomend voordeel van SDT: kritische lezers haken niet af omdat ze zich betutteld voelen. Termen als snel, lekker, mooi en voordelig zijn namelijk behoorlijk subjectief. Wat ik mooi vind, vind jij misschien wel afzichtelijk... Dus laat je publiek zelf oordelen, dan zit je altijd 'goed'.

 

Bedenk geen autonaam

Leg jouw werk even aan de kant. Een paar uur of het liefst een paar dagen - als de deadline dat toelaat. Wanneer je er daarna nog eens een frisse blik op werpt, ontdek je fouten die je eerder niet zag. Bijvoorbeeld creatieve constructies die bij nader inzien de plank misslaan. 

Meer tips om je doel niet voorbij te schieten? Lees het blog 'Bedenk geen autonaam'>>

2023 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.