Wat tekstschrijvers kunnen leren van Steven Seagal

...naast bad-ass moves

Armen breken alsof het luciferhoutjes zijn, een bom maken van meel en keukengerei, zonder te bukken een peloton bad guys compleet aftuigen en een vleesmes over vijftien meter in iemand zijn bovenbeen strepen. Tja, een US Marine kan heel wat leren van Steven Seagal. Maar geldt dat ook voor een tekstschrijver?

 

Steven Seagal-films hebben meer te bieden dan fantastische actie. Zo staan ze bol van de goede oneliners. Soms zijn deze overdreven, vaak to-the-point en altijd perfect passend in de context. Wat dat betreft kunnen copywriters heel wat van Seagal leren, net als van zijn tegenspelers. Ook zij zijn vaak gezegend met een vocabulair talent. In Under Siege II resulteert dat in de legendarische oneliner ‘Assumption is the mother of all fuck-ups’ – niet alleen mooi verwoord, maar ook een waarheid als een koe.

 

Als tekstschrijver heb ik geleerd het zekere voor het onzekere te nemen. Is een briefing niet 100% duidelijk? Vraag het dan na in plaats van aan te nemen dat je het bij het rechte eind hebt. Snap je niet precies wat een geïnterviewde bedoelt? Vraag om uitleg. Liever een keer naar de bekende weg vragen dan achteraf horen dat je er naast zat. En waarschijnlijk opnieuw kan beginnen met schrijven. Want ook voor een copywriter is ‘assumption the mother of all fuck-ups’.

2023 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.