Tips voor webteksten

Een beeldscherm is geen papier

De krant, daar ga je eens rustig voor zitten. Kopje koffie er bij, misschien een koekje... Doe je dat ook wanneer je dezelfde krant op je smartphone leest?

Gebruik tussenkoppen

Online lezers lezen niet. Ze scannen. Tussenkoppen maken een tekst scanbaar. Ze geven aan welke informatie je in een alinea vindt. Zodat lezers meteen weten welke informatie ze waar kunnen vinden.

 

SEO

Search Engine Optimization (SEO) is tegenwoordig een must. Let niet alleen op de plek en density van key words, maar ook de titles en hyperlinks. En vergeet ook de leesbaarheid niet (zie tip tien).

 

Kort en bondig

Lezen van papier is nou eenmaal prettiger dan lezen van een beeldscherm. Houd daar rekening mee in je webtekst. Door korte zinnen te gebruiken. Dus liever een punt meer dan minder.

 

Max 1,5 pagina

Gebruik maximaal 1,5 pagina tekst in de lengte. Websitebezoekers scrollen liever niet. Hoe langer de tekst, hoe eerder ze afhaken.

 

Orden per onderwerp

Geef elke pagina, alinea en zin bij voorkeur één afgebakend onderwerp. En benoem dit onderwerp in de tussenkop of openingsregel.

 

Belangrijkste eerst

Wat wil je vertellen? Begin de pagina of alinea met de belangrijkste boodschap. Want de eerste zin wordt meer gelezen dan de laatste. Rol het onderwerp daarna uit.

 

Schrijf actief

Gebruik zo min mogelijk lijdende vormen. Dat leest lekkerder, vooral online. Ook hulpwerkwoorden kan je vaak weglaten.

 

Herhalen mag

Websitebezoekers scannen. Waardoor ze een kernwaarde, boodschap of usp op een andere pagina of in een eerdere alinea kunnen missen. Herhalen is dus goed. Maar doe het wel subtiel. Door voorbeelden en verschillende termen te gebruiken.

 

Spreek de lezer aan

Schrijf je voor jezelf? Of voor de bezoekers van je site? Juist. Dus spreek de lezer aan. Zo komt je boodschap beter over.

 

SEO vs leesbaarheid

Met het oog op SEO wil je een zoekwoord zo vaak mogelijk laten terugkomen. Maar voor de leesbaarheid wil je afwisselen. Gebruik een zoekwoord liever te weinig dan teveel. Zodat lezers niet afhaken. Het aantal en de duur van de bezoeken is immers ook belangrijk voor de Google ranking.

 

Wat moet je als copywriter absoluut niet doen? Lees mijn blog over tekstuele cliches 'Welkom op de website van Copykracht'>>

2023 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.