‘The devil is in the details’. Dat geldt zeker ook voor een pakkende tekst. Hoe concreter een advertorial, blog of productbeschrijving is, hoe meer die de lezer aanspreekt.
“Wil jij jouw verjaardag onvergetelijk maken? Huur een opvallend feestartikel. Bekijk het assortiment>>”
Inderdaad, deze zin is weinig concreet. Lezers worden niet echt geprikkeld om te klikken. In plaats daarvan kan je het ook tastbaarder maken:
“Wil je meer dan alleen taart en slingers op jouw feestje? Huur een springkussen, silent disco of suikerspinmachine. Bekijk het assortiment>>
Wat zit daarachter?
Deze zin verleidt om door te klikken. Dat komt vooral omdat de lezer er direct een beeld bij heeft. Een ‘springkussen, silent disco of suikerspinmachine’ ziet hij meteen voor zich, een ‘feestartikel’ niet. Deze voorbeelden roepen bovendien een feestelijk gevoel op. Bij een silent disco denk je aan een festival en bij een springkussen aan blije kinderen.
Details in een tekst hebben nog een voordeel: ze inspireren de lezer. In dit geval brengen ‘springkussen, silent disco of suikerspinmachine’ lezers op een idee wat ze allemaal kunnen huren voor hun feest. Deze vorm van concretiseren werkt bij elk product of elke dienst, zoals vakanties, tv’s of verzekeringen.
Wanneer is het effect maximaal?
Concrete content werkt het beste online. Want online lezers zijn een beetje lui: ze scannen de headers en lezen vluchtig. Juist dan werken algemeenheden niet. Bij ‘feestartikelen’ moeten lezers zelf gaan nadenken wat dat dan zijn. Door een ‘springkussen, silent disco of suikerspinmachine’ te noemen, help je ze daarmee. Ook in koppen en intro’s werkt het goed. Dit zijn immers de uithangborden waarmee jouw doelgroep de content binnen trekt.
Valkuil
Overdrijf niet. Dan haal je de angel uit jouw triggerende tekst. Om een voorbeeld te geven:
‘Bij ons kun je terecht voor services op het gebied van device management, security, testing, analytics, AI, hosting, cloud en virtualisatie.’
Door de opsomming komt er te veel informatie op de lezer af. Ook al is het concreet, hij zal de afzonderlijke ICT-oplossingen niet onthouden. In dit geval wil je eigenlijk vertellen dat de ICT-dienstverlener een compleet pakket biedt. Nou, vertel dat dan. Om het concreet te maken, pik je er een paar voorbeelden uit.
‘Bij ons vind je alle ICT-services, van security tot beheer.’
Het summum van concreet
In een klantcase draait het om de praktijk. Het is bovendien heel specifiek: hoe wordt een bepaald product of dienst in de praktijk gebruikt? Elk probleem wordt daarmee opgelost? En welke tastbare voordelen levert dat op? En ook hierbij geldt: je kunt deze testimonial concreter maken met details.
Praktijkvoorbeelden zijn één manier om een klantcase concreter – en dus beter – te maken. Benieuwd naar meer triggerende trucjes? Lees het blog van klantcase.nl ‘Features vs benefits: hoe maak je content concreet?’>>