Hoe schrijf ik een goede kop of opening?

Schrijven is verleiden

Daarom moet de kop en/of openingszin de aandacht van de lezer trekken. Een goede opening spreekt tot de verbeelding en nodigt uit tot verder lezen – de gouden regel voor elke aansprekende tekst. Of het nou gaat om een brochure, artikel, webtekst of direct mail. Maar hoe pak je dat aan? Hieronder tien tips voor tekstschrijvers om de lezer te verleiden met een goede kop of opening:

 

Doorbreek het verwachtingspatroon. Bijvoorbeeld: ‘Hardrijders rijden veiliger’, ‘Een eigen huis, een plek onder de maan’ of ‘Sinterklaas bestaat’.

 

Overdrijf. Maar wel op een manier dat het ‘over the top’ is. Overdrijf dus met een knipoog. Anders komt het cheap over (absolute bodemprijzen) of ben je gewoonweg aan het liegen (dit wasmiddel verwijdert alle vlekken in een handomdraai).

 

Gebruik een quote. ‘Zo comfortabel heb ik het nog nooit gereisd’, bij een brochure over vliegreizen spreekt meer aan dan: ‘Reis comfortabel met …’. Bovendien werkt een quote als een testimonial; lezers geloven iets eerder wanneer een schijnbaar onafhankelijk persoon het zegt.

 

Creëer contrast. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Groot in detailwerk’, ‘Hoge kortingen tegen lage prijzen’ en – toepasselijk voor het vak van copywriter – ‘Less is more’.

 

Sex sells. Niet alleen sex trouwens. Ook woorden als vuur, spin, gratis, geil en dood trekken onbewust de aandacht. Wees er wel voorzichtig mee dat je niet de verkeerde (negatieve) indruk wekt. Of niet alleen de lezer, maar ook de spamfilter triggert.

 

Schrijf beeldend. Door ‘Zuilen als bomen’ of ‘Loungen op een zwoele zomeravond’ te gebruiken, schep je een sfeer. Dit werkt goed bij lifestyle-onderwerpen zoals interieur, kleding, gadgets en architectuur waarbij gevoel net zo belangrijk is als ratio.

 

Trigger. Associaties komen dan goed van pas. Zoals de kop ‘Ready for take-off’ wanneer je een productlancering aankondigt. Je ligt een tipje van de sluier op en wekt zo de interesse van de lezer.

 

Sluit aan op de afbeelding. Een kop en visual zijn twee handen op één buik. Door deze te combineren, kun je meer kanten op. De info die de foto weergeeft, hoef je namelijk niet nog eens in de kopregel te verwerken.

 

Speel met de vorm. Dat is vaak al voldoende om de aandacht te trekken. Bijvoorbeeld ‘Stijlvol. Scherp. S-Line.’ bij een advertorial over de nieuwe serie tv’s. Of: ‘12.345.567’ als kop bij een direct mail voor een hulporganisatie. Het getal verwijst dan naar het aantal mensen dat getroffen is door een natuurramp.

 

What’s In It For Me (WIIFM)? Begin met datgene wat de lezer het meeste aanspreekt. Wat is de hoofdreden dat hij interesse toont in een bedrijf, dienst of product? ‘Wilt u besparen op uw energierekening?’ behoort tot deze categorie. Een vraag is vaak de ideale vorm – het trekt lezers meteen het verhaal in. Let er wel op dat je een vraag stelt die de lezer met ‘ja’ beantwoordt.

 

Dat klinkt allemaal eenvoudig, maar het opstellen van een goede tekstopening blijft een uitdaging. Dit is namelijk altijd afhankelijk van verschillende factoren. Vooral het medium, umfeld, de doelgroep en doelstelling zijn belangrijk. Zorg dat je die aspecten in het achterhoofd houdt bij het schrijven van een kop of opening. Deze tien tips helpen je hopelijk op weg om de juiste keuze te maken.

 

Hoe zorg je dat content opvalt? Lees mijn blog met schrijftips 'Kleur eens buiten de lijntjes'>>

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.